Svijet
0

Nobelovac Paul Krutzen predlaže vještačko utjecanje na klimu

FENA
U intervjuu objavljenom u najnovijem broju francuskog naučnog časopisa "Recherche" holandski stručnjak za ozonski omotač i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju Paul Krutzen (72) predlaže da se u borbi protiv klimatskog zagrijavanja u atmosferu ispusti milion tona sumpora.

To bi predstavljalo hitno rješenje u slučaju da se klimatsko zagrijavanje pokaže brutalnije od predviđenog. U takvim okolnostima bilo bi potrebno da se u atmosferu rasprše čestice sulfata koje bi reflektujući sunčeve zrake u roku od nekoliko godina dovele do smanjenja prosječne temperature na našoj planeti.

Konkretno to znači da bi pomoću balona u stratosferu, atmosferski sloj koji se nalazi na visini od 10 do 50 kilometara trebalo ispustiti najmanje milion tona sumpora ili vodonik sulfida. Na toj visini ta jedinjenja sagorijevaju i daju sumpordioksid koji se potom konvertuje u čestice sulfata prečnika manjeg od mikrometra (milioniti dio metra), naveo je istraživač.

Profesor Krutzen priznaje da ta ideja nije nova. "O njoj je prije tridesetak godina razmišljao ruski naučnik Mihail Budiko. Međutim, čini mi se da je danas veoma važno da je proučimo pošto ne možemo da predvidimo sve u vezi s klimom. Sasvim je moguće da smo potcijenili klimatsko zagrijavanje koje tek dolazi", istakao je on.

"Potrebno je bez histerije povesti razgovor o mogućnosti da se na vještački način utječe na klimu", rekao je Paul Krutzen, počasni profesor na univerzitetu u Meinzu u Njemačkoj i na američkom institutu za okeanografiju "Skrips" u San Diegu.