Ustavna partija
0

Nobelovac Muhamed el Baradej osnova novu stranku u Egiptu

SRNA
Dobitnik Nobelove nagrade za mir Muhamed el Baradej pokrenuo je novu političku stranku u Egiptu.

"Ustavna partija" za El Baradeja, koji je nekadašnji direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), predstavlja povratak u javni život.

Međutim, pokretanje nove stranke došlo je prekasno da bi imala svog kandidata na predsjedničkim izborima zakazanim za idući mjesec.

El Baradej je istakao da je njegov cilj da ujedini Egipćane u demokratiji i da za četiri godine preuzme vlast.

On je novinarima izjavio da će nova stranka biti iznad ideologije.

Međutim, britanski BBC navodi da je jasno da je stranka osmišljena kako bi se suprostavila islamistikim političarima, koji su ostvarili veliku pobjedu na parlamentarnim izborima održanim nešto ranije i koji bi uskoro mogli osvojiti i predsjedničke izbore.

El Baradej je izrazio nadu da će partija uspjeti da privuče nekoliko miliona članova i da će ujediniti omladinske grupe koje su najzaslužnije za prošlogodišnje svrgavanje Hosnija Mubaraka, kako bi ih pripremila za političku ulogu.
Na čelu Egipta trenutno je vlada sa podrškom vojske koja je obećala da će predati vlast pobjedniku predstojećih predsjedničkih izbora.

U januaru je El Baradej odustao od kandidature za predsjednika, navodeći da je nemoguće održati fer izbore u tako haotičnom tranzicionom periodu.