Svijet
0

Nobelovac Gabriel Garcia Marquez boluje od upale pluća

FENA
Gabriel Garcia Marquez (Foto: EPA)
Gabriel Garcia Marquez (Foto: EPA)
Predsjednik Kolumbije Juan Manuel Santos je izjavio u srijedu da kolumbijski dobitnik Nobelove nagrade za književnost Gabriel Garcia Marquez nema ponovo karcinom, kao što je to objavio meksički časopis, već "upalu pluća" koja je "pod kontrolom".

"Nije istina ono što je objavljeno u meksičkom časopisu, prema kojem je oživio i proširio se kancer. To nije tačno", rekao je Santos novinarima u toku putovanja u Popayan, na jugu zemlje.

Osamdesetšestogodišnji književnik "boluje od upale pluća u starijoj dobi. Upala pluća je pod kontrolom. On je kod kuće i molimo se da ozdravi", dodao je šef države.

Meksički dnevni list El-Universal, pozivajući se na "pouzdani izvor", objavio je u ponedjeljak da se karcinom limfi, od kojeg je Gabriel Garcia Marquez bolovao prije petnaest godina, ponovo pojavio i proširio na pluća, limfne čvorove i jetru.

Nakon ovog saopćenja, porodica Gabriela Garcie Marqueza je precizirala da je on "krhkog zdravlja", ali je "stabilan" i nalazi se u svojoj kući u Meksiku, ne praveći nikakve aluzije na rak.

S boravkom u Meksiku od 1961. godine, s povremenim periodima u Cartageni (Kolumbija), Barceloni (Španija) i Havani, Garcia Marquez živi nekoliko godina povučen iz javnog života, a za vrijeme rijetkih pojavljivanja nije davao izjave novinarima.

Kolumbijac se smatra kao najveći pisac u historiji književnosti na španskom jeziku. Djelo koje mu je donijelo slavu je "Sto godina samoće", roman objavljen 1967. godine.