Rim
0

Nobelovac Eli Wiesel optužio papu Piju XII zbog šutnje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki pisac i dobitnik Nobelove nagrade za mir Elie Wiesel optužio je u srijedu, u govoru pred italijanskim parlamentom, papu Piju XII zbog njegove "šutnje" u vezi s masovnim ubijanjem Jevreja tokom Drugog svjetskog rata.

Bilo da je riječ o najnižem nivou politike ili najvišem nivou duhovnosti, šutnja nikada ne pomaže žrtvama, već uvijek pomaže agresora, istakao je Wiesel, koji je i sam preživio strahote koncentracionih logora Auschwitza i Birkenaua.

Izvor blizak Wieselu izjavio je kasnije Reutersu da je Nobelovac pod "najvišim nivoom duhovnosti" mislio na Pija XII, koji je bio poglavar Rimokatoličke crkve od 1939. do 1958. godine.

Wiesel je pred poslanicima italijanskog parlamenta i zvaničnicima, među kojima je bio i premijer Silvije Berlusconi, održao emotivan govor povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta i 65. godišnjice oslobođenja Auschwitza.

On je, takođe, rekao da iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad, koji poriče holokaust i poziva na destrukciju Izraela, bude uhapšen kada sljedeći put bude napustio Iran.

Prema riječima Wiesela, Ahmadinejad bi trebalo pred Međunarodnim sudom pravde da se suoči s optužbama za zločine protiv čovječnosti.

U skoro isto vrijeme kad i Wiesel, govor je održao i papa Benedikt XVI koji je rekao da je poslije oslobađanja zatočenika iz logora Auschwitz, na današnji dan prije 65 godina, otkrivena "nacistička surovost bez presedana".

Pitanje da li je ili nije papa Pijo XII pomagao Jevrejima tokom rata ostaje goruće pitanje među rimokatolicima i Jevrejima.

Arhive Vatikana, koje tek treba da budu u potpunosti ispitane, mogle bi da bace više svjetla na Pija. Kritičari tvrde da nije učinio dovoljno da spase Jevreje i druge koji su gonjeni u Drugom svjetskom ratu. Oni koji ga podržavaju kažu da je bio "namjerno tih" kako bi iza scene mogao da spašava žrtve holokausta, prenosi Tanjug.

U holokaustu nacista i njihovih saveznika, nestalo je između devet i 11 miliona ljudi, od toga oko 5,8 miliona Jevreja.