Svijet
1

Nobelova nagrada za rad na matičnim ćelijama Britancu i Japancu

SRNA
John Gurdon
John Gurdon
Nobelova nagrada za medicinu ili psihologiju ove godine dodijeljena je zajedno Britancu Johnu Gurdonu i Japancu Shinyi Yamanaki za rad na ljudskim ćelijama kojim su pokazali da one mogu biti reprogramirane i u zrelom dobu.

U saopštenju Nobelovog komiteta navodi se da su ovi naučnici dokazali da se zrele, specijalizovane ljudske ćelije mogu reprogramirati da bi ponovo postale matične ćelije koje se razvijaju u sva tjelesna tkiva.

"Njihov rad predstavlja revoluciju shvatanja razvoja ćelija i organizama", navodi se u saopštenju.

John Gurdon otkrio je 1962. godine da je specijalizacija ćelija reverzibilna, a Shinya Yamanaka je više od 40 godina kasnije pokazao da zdrave zrele ćelije mogu biti reprogramirane u matične ćelije.

"Ova velika otkrića su potpuno promijenila naše poglede na razvoj ćelija i njihovu specijalizaciju. Sada znamo da zrele ćelije ne moraju zauvijek da ostanu u specijalizovanom stanju", navodi komitet za dodjelu Nobelove nagrade.

Istovremeno je objavljeno da će ime dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost biti objavljeno u četvrtak, 11. novembra u 11.00 sati po srednjoevropskom vremenu

Japanski pisac Haruki Murakami je na kladionicama glavni favorit za osvajanje nagrade, koja osim prestiža donosi i 1,2 miliona dolara.

Među ostalim zvučnim kandidatima su rok autor Bob Dylan, kineski pisac Mo Yan i i američki pisac homas Pynchon, prenio je Reuters.

Prošle godine, Nobelovu nagradu za književnost dobio je švedski pjesnik Tomas Transtromer. Posljednji japanski autor koji je dobio ovu nagradu je Kenzaburo Oe 1984. godine.