Svijet
53

Nobelova nagrada za mir otišla u ruke predsjednika Kolumbije

Klix.ba
Predsjednik Kolumbije Juan Manuel Santos je dobitnik Nobelove nagrade za mir 2016. godine.

On je nagrađen za napore u postizanju mira u toj zemlji uprkos činjenici da su na referendumu prošle sedmice građani odbili historijski mirovni sporazum sa pobunjenicima FARC-a kojim je trebao biti okončan najduži sukob u Latinskoj Americi.

Na pitanje zašto nagradu predsjednik Kolumbije nije podijelio sa liderom FARC-a, pojašnjeno je da u mirovnom procesu postoji više strana koje su svakako zaslužne. Međutim, u ovom slučaju inicijalne korake preduzeo je predsjednik Kolumbije Santos te je ostao uporan u ostvarivanju mira tokom cjelokupnog procesa.

Trenutak potpisivanja mirovnog sporazuma Juana Mauela Santosa i Timoleona Jimeneza (Foto: AFP)
Trenutak potpisivanja mirovnog sporazuma Juana Mauela Santosa i Timoleona Jimeneza (Foto: AFP)

Ove godine je bilo nominovano rekordnih 376 osoba i organizacija, među kojima su sirijski volonteri Bijele kacige, stanovnici grčkog otoka Lezbos koji su otvorili svoja srca i domove stotinama hiljada izbjeglica, papa Franjo i Angela Merkel.

Prošle godine Norveški Nobelov komitet priznanjem za mir nagradio je Kvartet za nacionalni dijalog iz Tunisa zbog doprinosa prvom i najuspješnijem pokretu Arapskog proljeća.

Nobelova nagrada za mir jedina je koja se dodjeljuje u Norveškoj. Ostale se dodjeljuju u Švedskoj.

Ove godine dosad su dodijeljene Nobelove nagrade za medicinu, fiziku i hemiju, a ona za ekonomiju dodijelit će se u ponedjeljak, 10. oktobra, dok ćemo osvajača nagrade za književnost saznati u četvrtak.

Juan Manuel Santos (Foto: AFP)
Juan Manuel Santos (Foto: AFP)

Dosad je Nobelovu nagradu za mir osvojilo 17 Amerikanaca, 11 Britanaca, devet Francuza, pet Nijemaca i pet Šveđana, dok su ostali iz Južne Afrike, Egipta, zemalja Južne Amerike, Pakistana, Indije, Jemena, Liberije, Kine...

Kada je riječ o starosti dobitnika, prosjek je 61 godina, a najmlađa dobitnica sa 17 godina bila je Malala Yousafzai nagrađena za kampanju koja ima za cilj širenje obrazovanja među djevojčicama. Najstariji pobjednik bio je poljsko-britanski fizičar Joseph Rotblat 1995. godine sa 87 godina.