Svijet
15

Nobelova nagrada za književnost otišla u ruke Kanađanke Alice Munro

Klix.ba
Alice Munro
Alice Munro
Ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost je Alice Munro, odlučio je tako odbor za dodjelu ovog prestižnog priznanja.

Alice Munro je kanadska 82-godišnja autorica, majstorica kratke proze i suvremene priče. Prošle godine je objavila svoju 14 knjigu priča, koja je naišla na pohvale kritike.

Do sada je nagrađena Man Brookerovom nagradom za književnost 2009. godine. Munro je 13. žena koja je dobila ovu prestižnu nagradu.

Pored nje kandidati su ove godine bili i Haruki Murakami, japanski pisac nadrealizma koji je važio za apsolutnog favorita. Tu su još bili i merički pisac Philip Roth, sirijski pjesnik Adonis, koji je već višegodišnji kandidat za nagradu, Amerikanac Thomas Pynchon, kanadska spisateljica Margaret Atwood, španski pisac i prevodilac Javier Marias. Tu su još bili i izraelski pisac fikcije i novinar David Grossman, zatim Robert Allen Zimmerman, svijetu poznatiji kao Bob Dylan, ujedno i najpoznatije ime široj svjetskoj publici od ovogodišnjih kandidata, i kenijski autor Ngugi wa Thiong'o.