Svijet
0

Nobelova nagrada za hemiju Amerikancu i dvojici Izraelaca

NINA
Nobelova nagrada za hemiju za 2004. dodijeljena je danas dvojici Izraelaca, Aaronu Ciechanoveru i Avramu Hershkou te Amerikancu Irwinu Roseu, za njihove radove o raspadanju bjelančevina.

Trojica naučnika su nagrađeni zbog istraživanja obavljanih početkom 80-ih, «jednog od najvažnijih čelijskih cikličkih procesa - raspadanja bjelančevina», stoji u obrazloženju nagrade koje je prenijela agencija AFP.

Do sada su se naučnici uglavnom interesirali za proces sinteze bjelančevina, za što je dodijeljeno ukupno pet Nobelovih nagrada. Međutim, proces raspadanja bjelančevina je također vrlo važan, jer upravlja diobom stanica, obnovom DNK, kontrolom kvalitete novih bjelančevina i velikim dijelom imunološkog sustava.

Proces raspadanja se ne događa slučajno, nego na vrlo kontroliran način, na što su ukazali radovi laureata. Naime, bjelančevine koje se trebaju uništiti dobivaju neku vrstu molekularne etikete, koja se naziva ubikitin, i odlaze u protosome, vrstu stroja za mljevenje otpada.

Ciechanover (57) je profesor biohemije i direktor tehnološkog instituta iz Haife, gdje radi i njegov kolega Hershko (67), također dobitnik Nobelove nagrade, rođen u Mađarskoj. Rose (78) je psiholog i biofizičar na kalifornijskom univerzitetu u Irvineu. Novčana nagrada od 10.000 švedskih kruna bit će im dodijeljena, kao i ostalim laureatima, 10. decembra u Stockholmu.