Svijet
0

Nobelova nagrada za fiziku dvojici Amerikanaca

FENA
Nobelova nagrada za fiziku dodijeljenja je u utorak Amerikancima Johnu C. Matheru i Georgeu F. Smootu za radove o porijeklu galaksija i zvijezda, saopćio je Nobelov komitet.

Ova dva istraživača su nagrađena za "rad koji se odnosi na porijeklo svemira i bolje razumijevanje porijekla galaksija i zvijezda", saopćila je Kraljevska akademija nauka u Švedskoj koja dodjeljuje ovu nagradu.

Šezdesetogodišnji Mather je astrofiziačr u NASA-inom svemirskom centru Goddard u Marylandu, a 61-godišnji Smoot je profesor fizike na univerzitetu Berkeley u Kaliforniji.

Njihova istraživanja se temelje na podacima koje je prikupio satelit COBE koji je američka svemirska agencija lansirala 1989. godine, javlja AFP.

Rezultati COBE-a su ojačali scenarij Velikog praska u objašnjavanju porijekla svemira", saopćila je Akademija.

Prema teoriji Velikog praska, kosmos je formiran prije 13,7 milijardi godina nakon gigantske eksplozije.

Mather je odgovoran za projekt COBE u kojem učestvuje više od 1.000 istraživača i inžinjera. Smoot je zadužen za analizu varijacija temperature kosmičkih radijacija.

Detaljno proučavanje koje su obavili laureati zahvaljujući satelitu COBE odigralo je veliku ulogu u razvoju moderne kozmologije u preciznu nauku", saopćio je Nobelov komitet.