Svijet
6

Noam Chomsky: Politika danas služi samo za bogaćenje pojedinaca

Anadolija
Noam Chomsky (Foto: EPA)
Noam Chomsky (Foto: EPA)
Ugledni američki filozof, lingvist, pisac i predavač Noam Chomsky za američke medije je izjavio da politika u današnjem svijetu služi samo za bogaćenje pojedinih ljudi dok ono što se dešava običnim ljudima ne zanima skoro nikoga.

“Politika danas služi za bogaćenje pojedinaca, a posebno bankara. Ono što je danas važno je količina novca koja se sliva u džepove famoznih bankara, što nam govori da politika sada već uveliko služi za bogaćenje manjine. To je postala najveća vrijednost u današnjem društvu, dok ono što se dešava normalnim ljudima skoro da nikoga i ne zanima”, istakao je ovaj ugledni intelektualac.

Smatra da i političari u Evropi samostalno donose odluke bez konsultacija sa građanima što bi na kraju moglo rezultirati uništenjem demokratije na tom kontinentu.

“Sve vlade u Evropi, nezavisno od političkog opredjeljenja, slijede istu politiku, o kojoj odlučuju grupe neizabranih birokrata, rukovodilaca i industrijskih grupacija u Briselu, a koja ide ka uništenju demokratije”, kazao je on.

Uvjeren je da će političari i biznismeni u Evropi ukinuti bogate socijalne programe za siromašne jer im to više nije u interesu.

“U Evropi, kao i u Americi, političke odluke diktiraju posebni interesi velikih finansijskih grupacija i banaka, a jedan od njihovih glavnih ciljeva je uništenje socijalne države koja predstavlja jedno od najvećih dostignuća u poslijeratnoj Evropi”, smatra Chomsky.