Usvojili sporni projekt
0

Njujorški vijećnici saglasni s džamijom u srcu Manhattana

FENA
Manhattan
Manhattan
Gradsko vijeće New Yorka usvojilo je sporni projekt izgradnje islamskog kulturnog centra u srcu Manhattana, nedaleko od mjesta napada 11. septembra 2001. godine, prenio je Le Figaro.

Trebalo je četiri sata teških razgovora u utorak uvečer kako bi gradsko vijeće New Yorka dalo pristanak za gradnju islamskog kulturnog centra, nekoliko koraka od od Ground Zeroa (Nulte tačke), mjesta napada 11. septembra.

Kompleks od stakla i čelika imat će sportsku salu, pozorište i džamiju. Projekt treba još doboti i zeleno svjetlo od komisije za zaštitu baštine, čija se odluka očekuje u julu.

Za New York Times ovo konsultativno glasanje - 29 glasova za, 10 suzdržanih i jedan protiv - bilo je već ispitivanje pulsa lokalne zajednice.

Nacrt, previše kontroverzan, suprotstavio je ustvari one koji misle da će "Kuća Cordoba" biti simbol mira i tolerancije i one koji ocjenjuju da će ona biti uvreda žrtava terorističkog napada od 11. septembra.

"Osjetit ću bol ako ovdje budem vidio džamiju. Bol ostaje", svjedoči za New York Times jedan šezdesetogodišnjak čiji je sin stradao 11. septembra 2001. godine.

"Ovo treba biti mjesto sjećanja. Međutim, ovdje ćete moći da vidite demonstracije ubuduće...", već žali predstavnik udruženja porodica žrtava od 11. septembra.

Imam Feisal Abdul Rauf, predstavnik organizacije koja je inicirala projekt, izjavio je da bi projekt mogao koštati oko 100 miliona dolara, omogućiti više od 150 radnih mjesta s punim radnim vremenom i 500 mjesta s pola radnog vremena.

Između 1.000 i 2.000 muslimana će moći da dođe ovdje svakog petka na veliku sedmičnu molitvu.