Svijet
0

Njujorška filharmonija stigla u Pyongyang

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njujorška filharmonija u ponedjeljak je stigla u Sjevernu Koreju, postajući prva najuglednija američka institucija koja posjećuje tu izoliranu nuklearnu silu.

Sjeverna Koreja priredila je doček bez presedana za orkestar, dopuštajući delegaciji od skoro 300 ljudi, uključujući muzičare, osoblje i novinare, da dođu u Pyongyang čarter letom koji je trajao 48 sati, javio je AP.

Koncert filharmoniije u utorak bit će emitovan uživo na sjevernokorejskoj državnoj televiziji i radiju, što se nikada nije moglo čuti u toj siromašnoj zemlji gdje se javni događaji pažljivo pripremaju za slavljenje kulta ličnosti njenog vođe Kim Jong-ila.

Filharmonija je prihvatila prošlogodišnji poziv Pyongyanga da nastupi u Sjevernoj Koreji, uz pristanak američke vlade u vrijeme rijetkog optimizma u dugogodišnjem nuklearnom sporu između dvije zemlje.

Na koncertu će biti izvedena Deveta simfonija Antonina Dvoraka i "Amerikanac u Parizu" Georgea Gershwina. Na repertoaru će se naći i korejska narodna pjesma "Ariang", podjednako omiljena na Sjeveru i Jugu.

Nastup će početi orkestarskim izvođenjem nacionalnih himni obje zemlje a na pozornici će američka i sjevernokorejska zastava stajati jedna pokraj druge, izjavio je predsjednik filharmonije i njen izvršni direktor Zarin Mehta.

Uoči dolaska filharmonije Sjeverna Koreja je čak počela skidati antiameričke plakate koji se nalaze duž ulica Pyongyanga.

Mehta je izjavio u nedjelju, pozivajući se na diplomata koji je obavijestio orkestar prije odlaska u regiju iz Pekinga, da je posljednja stanica turneje šira regija Kine.