Svijet
44

Njima nije bilo do slavlja: Nova godina u blatu i pod šatorima

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Spektakularni vatrometi obilježili su početak 2014. godine, ali nisu baš svi imali razloga za slavlje. Neki čak nisu imali razloga ni za nadanje, jer su Novu godinu dočekali u blatnjavim i neuslovnim izbjegličkim kampovima na "ničijoj i svačijoj" zemlji, odnosno u Siriji nadomak granice sa Turskom.

Niske temperature i blato uzrokovano padavinama otežavaju život u izbjegličkim kampovima Sirijcima koji su pobjegli od svakodnevnog bombardovanja sirijskih gradova "barel bombama".   

Broj sirijskih izbjeglica smještenih u šatore na tursko-sirijskog granici dosegao je 12.000, a ekipa agencije Anadolija svjedočila je njihovom teškom životu ispod hladnih, blatnjavih i mokrih šatora.

S obzirom da su šatori postavljeni na goloj zemlji velike kiše stvorile su bare i blato po kojem hodaju djeca, uglavnom bez obuće ili u papučama preko kojih su navučene vrećice koje bi trebale spriječiti, kako kažu, da im se isprljaju noge. Ravnodušnim ne ostavlja ni prizor majki koje drže bebe umotane u humanitarne deke kako bi ih zaštitile od jakog vjetra.

Zbog velike količine kiše koja neprestano pada nekoliko šatora se i urušilo, a "temelji" ostalim šatorima su blato i bare. 

"Kako vrijeme prolazi naše stanje se pogoršava. Stalno smo u blatu zbog kiše koja neprestano pada, a i u šatorima nam je mokro jer propuštaju kišu. Nemamo struju niti peć o koju bismo se ugrijali, ne možemo da nađemo pitku vodu, a i hrana nam je ograničena. Nama treba pomoć", rekao je Ahmet Sadayf jedan od stanovnika kampa koji je pobjegao prema granici jer vojska sirijskog režima Bashara al-Assada učestalo bombarduje sirijske gradove "barel bombama" velike razorne moći.

Sirijci koji su pobjegli od unutrašnjih nemira koji se dešavaju u njihovoj zemlji dan za danom preživljavaju u zimskim uslovima uz pomoć koju su dobili od humanitarnih organizacija.

Svaki dan na hiljade sirijskih izbjeglica suočava se sa smrću jer su uslovi u kojima žive veoma teški, a oskudjevaju i u osnovnim životnim namirnicama. Prošlog mjeseca u kampu nadomak turske granice jedno dijete umrlo je od posljedica smrzavanja.