Svijet
2

Njemica deložirana iz stana da bi se napravilo prostora za izbjeglice

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Bettina Halbey je 51-godišnja medicinska sestra iz malog grada Nieheima, koja u istom stanu živi već 16 godina. Međutim dobila je rok za deložaciju kako bi se napravilo mjesta za izbjeglice jer je izgradnja novog skloništa preskupa.

Halbey, koja je inače ranije pomagala izbjeglicama bila je šokirana ovim saznanjem. Ona je dobila pismo od svog stanodavca i od gradskih vlasti u kojem stoji da se treba iseliti.

"To je potpuno šokantno za mene, ne mogu naći riječi da opišem kako se gradske vlasti odnose prema meni. U prošlosti sam prošla mnoge teškoće i sada dobijem ovakvu obavijest", kazala je Halbey za magazin Die Welt.

Ona će do maja 2016. godine morati pronaći novo mjesto za stanovanje, jer će stan od 90 kvadrata koji je iznajmljivala biti pretvoren u smještaj za sirijske izbjeglice, koje masovno žele doći u Njemačku.

Rainer Vidal, gradonačelnik Nieheima, gradića koji broji oko 6.000 stanovnika, branio je odluku gradskih vlasti jer je po njegovom mišljenju izgradnja novih prihvatnih centara veoma skupa.

"Nova stambena jedinica za 30 izbjeglica u Nieheimu koštat će me 30.000 eura. A ovo rješenje me neće ništa koštati", izjavio je gradonačelnik Vidal.

Više od polovine stanovnika Njemačke živi u iznajmljenom smještaju. Ipak, ova medicinska sestra ističe kako nije protiv toga da Njemačka prima izbjeglice, čak im i pomaže ali se brine za sebe. S druge strane gradonačelnik Vidal smatra da je grad donio fer odluku i da Halbey ima dovoljno vremena da pronađe adekvatan smještaj, a gradske vlasti su se ponudile da će joj pomoći.

Ova Nijemica je iznijela svoj problem u javnost putem društvene mreže Facebook, a reakcija javnosti bila je veoma brza. Više od 200 hiljada osoba je podijelilo njezinu priču na Facebooku.

"Mislim da je veoma žalosno što je ova stanarka svoj problem podijelila s javnošću. Dali smo joj dug rok do kada treba iseliti, spremni smo da joj pomognemo, čak je bilo i nekoliko opcija gdje da je smjestimo, ali problem je što niko neće da joj iznajmi stan zbog njenog psa kojeg ima u stanu", istakao je Vidal.

Njemačka vlada će izdvojiti dvije milijarde eura za smještaj izbjeglica uz 500 miliona eura koji će se iskoristiti za izgradnju novih smještajnih kapaciteta, a osim toga i lokalne gradske vlasti će koristiti svoje strategije. Tako će grad Hamburg prazne komercijalne poslovne prostore iskoristiti za smještaj izbjeglica.

Prema navodima UN-a Njemačka bi u ovoj godini mogla primiti između 800 hiljada i milion izbjeglica.