Svijet
0

Njemačkoj će nedostajati radnika prije nego ostalim razvijenim zemljama

FENA
Nakon objavljene studije Organizacije za privrednu saradnju i razvoj (OECD) po kojoj će Njemačka prije nego ostale razvijene zemlje osjetiti manjak stručnjaka i radne snage, u Njemačkoj su se u utorak pojavili brojni zahtjevi za pojačanim otvaranjem njemačkog tržišta rada za strance.

"Njemačka mora jasno dati do znanja da je vrlo zainteresirana za strane stručnjake", izjavila je ministrica obrazovanja Anette Schavan u razgovoru za "Sueddeutsche Zeitung". Schahavan se među ostalim založila i za to da se stranim studentima na njemačkim univerzitetima nakon završenog studija omogući ostanak i rad u Njemačkoj.

Istog mišljenja je i predsjednik Udruge njemačkih industrijalaca (BDI) Dieter Hundt. On je na predavanju u Berlinu u utorak izjavio da je njemačkoj privredi u najkraćem roku potreban velik broj stranih stručnjaka.

"Odricanje od stranih radnika značilo bi skoru smrt za njemačku privredu", rekao je Hundt. On je između ostalog zatražio snižavanje prepreka za uvoz radne snage. Njemačke kompanije trenutno mogu zaposliti strane stručnjake jedino ako im plate najmanje 85.000 eura godišnje. Hundt smatra da bi tu svotu trebalo prepoloviti "na realnih 40.000 eura".

OECD je u ponedjeljak u Berlinu predstavio studiju koja zbog demografskih promjena predviđa drastičan manjak ne samo stručnjaka nego i radne snage općenito u Njemačkoj u sljedećih desetak godina. OECD stoga preporuča pojačano otvaranje Njemačke za strane radnike, javila je Hina.

U Njemačkoj od sredine sedamdesetih praktički vlada zabrana zapošljavanja stranaca. U najnovijem zakonu za strance od 2005. omogućeno je zapošljavanje stranih stručnjaka uz određene uvjete i u iznimnim slučajevima.