Angela Merkel
0

"Njemačko jedinstvo još nije završeno"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u ponedjeljak da 20 godina nakon pada Berlinskog zida "njemačko jedinstvo nije u cijelosti završeno", posebno na ekonomskom nivou.
  • Njemačko jedinstvo nije još u cijelosti završeno jer izmeđi Istoka i Zapada postoje strukturalne razlike, naglasila je kancelarka na državnom kanalu ARD dok Njemačka proslavlja 20 godina pada Berlinskog zida.

  • Moramo se s tim izboriti ako želimo uspostaviti jednake životne standarde i na Istoku i na Zapadu, dodala je Merkel, podsjećajući da je stopa nezaposlenosti u regijama bivše RDA (Njemačka Demokratska Republika) bila dva puta veća nego u Zapadnoj Njemačkoj, prenosi AFP.

Angela Merkel, koja je odrasla u RDA i ušla u politiku s padom Berlinskog zida, energično je zagovarala da je "porez solidarnosti", koji su plaćali Njemci Istočne i Zapadne Njemačke kako bi se finansiralo ujedinjenje, "još uvijek neophodan".

Prema jednoj studiji objavljenoj u nedjelju, oko 1.300 milijardi eura prebačeno je iz Zapadne u Istočnu Njemačku ovih 20 godina, kako bi se finansirala modernizacija bivšeg RDA.

Prema studiji istraživačkog instituta IW, bogatstvo bivše RDA danas je ekvivalent od 70 posto bivše RFA (bruto unutrašnji proizvod po stanovniku), u odnosu na 30 posto koliko je bilo 1991.