Svijet
0

Njemačkim penzionerima sve više prijeti siromaštvo

FENA
Njemačkoj u budućnosti prijeti rast siromaštva među penzionerima, upozorila je u utorak Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

"Njemačka u međunarodnom poređenju spada među zemlje s najlošijom starosnom skrbi za osobe sa slabijim primanjima", ocijenila je u razgovoru za dnevnik "Die Welt" Monika Quiesser, voditeljica odsjeka za socijalnu politiku pri OECD-u.

Ouiesser smatra kako njemački penzioni sistem teško pogađa one koji su čitav život plaćali manje doprinose jer su imali i manje plaće, no uprkos tim izdvajanjima ne mogu računati sa solidnom penzijom.

"Rigidna povezanost visina uplata i kasnije penzije vodi tome da onima koji su čitav život radili i uplaćivali doprinose uprkos tome u starosti prijeti siromaštvo", smatra Quisser.

Ona je ukazala na primjere drugih razvijenih zapadnoevropskih zemalja, poput Holandije ili Danske, koje unutar penzionog sistema provode pravedniju podjelu tako da ne postoje toliko velike razlike u visini mirovina, kao što je to slučaj u Njemačkoj, te se tako ostvaruje solidarnost unutar samog sistema.

Kao primjer je uzet i švicarski model s tri stupa: državni, interni za koji skrbi poslodavac te na kraju privatni, kojeg država također snažno subvencionira.

Isto tako i oni njemački radnici koji duže vrijeme zbog nezaposlenosti ili porodičnih razloga nisu uplaćivali u penzionu blagajnu, kasnije zbog toga snose posljedice jer primaju nižu mirovinu.

Quisser je ukazala na problem da samo dio zaposlenih izdvaja u državni penzioni sistem odnosno na činjenicu da njemački penzioni sistem svojim doprinosima finansiraju isključivo stalno zaposleni kod poslodavca, dok je velik dio radnog stanovništva, poput samostalnih poduzetnika, isključen iz ovog sistema. U Njemačkoj ni državni službenici ne uplaćuju u penzioni sustav, nego se njihove penzije finansiraju iz državnog budžeta.

Quisser je istodobno ukazala na pozitivne pomake u Njemačkoj u prihvaćanju novih faktora u osiguranju sredstava za život u poodmakloj dobi. Tako je privatno penziono osiguranje posljednjih godina, koje je ranije bilo nedostupno široj populaciji, postalo atraktivno i pristupačno i osobama s nižim primanjima.

Prosječna njemačka penzija krajem prošle godina u Njemačkoj je iznosila 1.050 eura za muškarce i 530 eura za žene.