Svijet
0

Njemački Zeleni traže veći pritisak na Kinu

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Glasnogovornik Zelenih u Njemačkoj pozvao je u srijedu da se pojača pritisak na Kinu u vezi s ljudskim pravima, godinu dana prije otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu.

"Moramo pojačati pritisak na kinesku vladu kako bi proširila ljudska prava", izjavio je Volker Beck za radio RBB-Inforadio.

Zeleni, koji su u opoziciji, žele da njemačka vlada izvrši pritisak na Peking kako bi on prestao s "represijama" u Tibetu i dao više slobode štampi.

Kancelarka Angela Merkel treba da otputuje u Peking krajem augusta.

Više njemačkih novina, godinu dana prije otvaranja Olimpijskih igara, objavilo je u srijedu na svojim prvim stranicama da nema dovoljno ljudskih prava u Kini kao i pozive kineskih grupa za zaštitu ljudskih prava na bojkot Igara.

Osim toga, Wener Franke, njemački biolog koji se specijalizirao za borbu protiv dopinga, izjasnio se za bojkot Igara, ocijenivši da je Kina "prvi svjetski proizvođač doping proizvoda".

Olimpijski sportovi, kao atletika, žensko plivanje i dizanje tereta "potpuno su se izopačili" zbog korištenja doping sredstava, izjavio je on za novine Thuringer Allgemeine.