Svijet
0

Njemački sud oslobodio umjetnika nakon nacističkih pozdrava

Klix.ba
Jonathan Meese
Jonathan Meese
Njemački sud oslobodio je kontroverznog umjetnika Jonathana Meesea nakon izvođenja zabranjenih nacističkih pozdrava tokom performansa. Meese je oslobođen presudom da se radilo o obliku umjetničkog izražavanja.

Dva nacistička pozdrava, koja su razljutila njemačku javnost, desila su se na događaju "Megalomania in the Art World", koji je u junu organizovao njemački list Der Spiegel na Univerzitetu Kassel.

Meese je bio pozvan kao stručnjak za umjetnost i megalomaniju. Tokom javne rasprave zalagao se za "diktaturu umjetnosti", a zatim je prisutne pozdravio nacističkim salutiranjem. Ovaj 48-godišnjak kasnije je rekao kako nacističke simbole i pokrete koristi u satiričnom smislu i da su usmjereni ka obezvređivanju, a ne promociji njihovih "vrijednosti".

Sud je odlučio da Meese nije kriv, budući da je to učinio u svrhu promoviranja umjetnosti.

"Jasno je da optuženi ne gaji simpatije ka nacizmu ili Adolfu Hitleru. Primijetna je ironija u njegovim postupcima", objasnio je sudija.

Meese je zahvalio sudu za zaštitu njegove slobode izražavanja. "Umjetnost je pobijedila i ja sam slobodan. Mogu naslikati jabuku, a da je nikada nisam ni probao. Mogu i salutirati poput Hitlera, a da nemam ništa s tim", rekao je Meese.

Ranije je Meese objašnjavao da nije kriv, jer je ono što on čini na pozornici zaštićeno njemačkim uslovom i klauzulom o umjetničkoj slobodi.

Njemački kazneni zakon brani upotrebu simbola neustavnih organizacija, među koje spadaju obilježja Trećeg Rajha i nacistički pozdravi. Ipak, zakon je ograničen stavom da takvo ponašanje nije kažnjivo ukoliko se radi o umjetnosti.

Tužioci, koji su za Meesea tražili globu od 12 hiljada eura, tek će odlučiti da li će uložiti žalbu na presudu. Meesea sada čeka i suđenje u Mannheimu, gdje je prošle godine učinio sličnu stvar, a koristio je i lutke ukrašene svastikama.