Svijet
0

Njemački predsjednik kritizirao socijalne razlike

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemački predsjednik Horst Koehler u svome je tradicionalnom "berlinskom govoru" političke snage u Njemačkoj pozvao na ubrzanu provedbu društvenih reformi te upozorio na povećanje socijalnih razlika u zemlji.

"Mi uživamo kao nikada do sada blagostanje u Njemačkoj ali ne smijemo smetnuti s uma da su se isto tako povećale razlike između dobro i loše stojećih", rekao je Koehler pred predstavnicima političkog života u Berlinu.

On je primijetio da srednjem staležu u Njemačkoj "ide dobro kao nikada dosad" ali da je nastao i sloj stanovništva koji jedva sastavlja kraj s krajem.

"Uspon jednog dijela društva ne smije značiti propast drugih", zaključio je njemački predsjednik.

On je tematizirao i globalizaciju te zaključio da Njemačka od ove pojave "više profitira nego gubi".

"Njemačka globalizaciju i strukturalne promjene koje dolaze s njom treba doživjeti kao priliku a ne kao prijetnju", zaključio je Koehler koji je prije dolaska na položaj predsjednika Njemačke prije dvije godine obavljao funkciju direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Njemački predsjednik se zauzeo i za jačanje MMF-a kao "neovisne i kompetentne institucije" koja se brine za stabilnost finansijskog sustava.

Koehler je na kraju oštro kritizirao politiku agrarnih subvencija bogatih zemalja koja ugrožava ionako težak položaj stanovništva siromašnih dijelova svijeta.

"Agrarne subvencije gutaju ogromne količine poreznih sredstava, i to sve nauštrb zemalja u razvoju", zaključio je Koehler.

Tradiciju "berlinskog govora", prenosi Hina, uveo je 1997. tadašnji predsjednik Roman Herzog s ciljem pokretanja društvenih polemika o najvažnijim političkim pitanjima.