Svijet
0

Njemački predsjednik Christian Wulff u posjeti Turskoj

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemački predsjednik Christian Wulff, koji je od utorka u petodnevnoj službenoj posjeti Turskoj, izjavio je turskoj štampi da "Turci koji žive u Njemačkoj moraju naučiti njemački jezik".

Ne možemo zatvoriti oči pred činjenicom da je imigracija u Njemačkoj stvorila brojne probleme, a osnova za njihovo rješavanje je vezana s poznavanjem njemačkog jezika, rekao je njemački predsjednik u intervjuu turskom listu Hurriyet, prenio je Associated Press.

U Njemačkoj živi oko tri miliona Turaka i njemačkih državljana turskog porijekla. Posjeta njemačkog predsjednika Turskoj dolazi upravo u vrijeme rasprava u Njemačkoj o procesu integriranja miliona stranaca imigranata, navela je američka agencija.

Deutsche Welle je prenio da je "posjeta u znaku debate o islamu i sporne kandidature Turske za ulazak u Evropsku uniju".

Njemački predsjednik će kasnije danas imati sastanak s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom, a tokom posjete će se susresti i s turskim predsjednikom Abdullahom Gulom te govoriti u parlamentu kao prvi predsjednik Njemačke kome je pružena takva prilika.

Predsjednička funkcija u Njemačkoj je, prema ustavu, pretežno protokolarna, za razliku od funkcije kancelara.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je o pitanju integriranja imigranata u njemačko društvo izjavila nedavno da "Njemačka nije uspjela izgraditi multikulturno društvo", dok je predsjednik Wulff izjavom da je "islam dio Njemačke", datom prije dvije sedmice, naišao na pozitivne ocjene turske javnosti i samog premijera Erdogana.

Njemački predsjednik je prije polaska u Tursku izjavio i da će se tamo založiti za kršćansku manjinu u toj zemlji, navodi Deutsche Welle.

Woolf će tokom posjete razgovarati i sa šefom turskog ureda za vjerska pitanja Alijem Bardakogluom, a u petak, 22. oktobra, susret će se s patrijarhom Grčke pravoslavne crkve Bartolomejom I, čija crkva u posljednjih 40 godina u Turskoj ne školuje svećenike, javio je Deutsche Welle.

Woolf će, također u petak, u Istanbulu prisustvovati ceremoniji polaganja kamena-temeljca za dugo planirano njemačko-tursko sveučilište.

U cilju bolje integracije muslimana u njemačko društvo od naredne godine bit će otvoreni odsjeci islamske teologije na sveučilištima u Tübingenu, Münsteru i Osnabrücku, naveo je DW.