Zbog korupcijske afere
0

Njemački predsjednik Christian Wulff podnio ostavku

Sarajevo-x.com
Christian Wulff (Foto: AFP)
Christian Wulff (Foto: AFP)
Njemački predsjednik Christian Wulff je podnio ostavku, nakon što ga je opozicija pozvala da se povuče, jer je prihvatio određene beneficije i pogodnosti.

Christian Wulff je sazvao vanrednu press konferenciju na kojoj je odmah na početku saopćio da daje ostavku, a za to je okrivio medije.

"Razvoj događaja proteklih nekoliko dana i sedmica pokazali su da su povjerenje njemačkog naroda i moja efikasnost značajano narušeni", rekao je Wulff.

Wulff odlazi nakon su državni tužioci podnijeli molbu za ukidanje imuniteta nakon optužbi da je primao usluge od bogatih prijatelja dok je bio premijer njemačke savezne države Donja Saksonija.

Podsjetimo, njemačka kancelarka Angela Merkel je otkazala posjetu Italiji i sastanak sa italijanskim premijerom Marijem Montijem u Rimu zbog slučaja u vezi sa predsjednikom Christianom Wulffom.

Wulff se našao usred korupcijskog skandala nakon što su u javnost procurile informacije o spornom kreditu, automobilima, skupocjenim a neplaćenim putovanjima, kao i bogatim prijateljima koji su plaćali Wulffove račune.

Pod pritiskom da podnese ostavku našao se nakon medijskih izvještaja da je pokušao spriječiti list Bild da objavi detalje o njegovoj privatnoj pozajmici za kupovinu kuće, koju je dobio uz nisku kamatu.

Kako je Bild objavio, Wulff je prijetio tužbom u slučaju da objave detalje pozajmice.

Ipak, objavljeno je da je dobio 500.000 eura od supruge bogatog biznismena u oktobru 2008. godine, dok je bio premijer države Donja Saksonija.

Christian Wulff bio je najmlađi predsjednik u historiji Njemačke. Njegovom ostavkom demokršćanska šefica njemačke vlade Angela Merkel drugi put u svom mandatu je ostala i bez predsjednika države, što se u njemačkoj historiji nikad ranije nije dogodilo.

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će sarađivati sa opozicionim partijama kako bi postigli konsenzus o kandidatu koji će zamijeniti Christiana Wulffa.

"Stranke u vladi će se sada konsultovati sa Socijaldemokratama (SDP) i Zelenima. Želimo da postignemo dogovor o kandidatu za novog predsjednika Njemačke Republike", rekla je Merkelova u kratkom saopštenju.

Ona je dodala da duboko žali zbog odluke Wulffa da se povuče.