Presretanje komunikacije iz Sirije
5

Njemački mornarički brod pomaže sirijskim pobunjenicima

SRNA
Njemačka pomaže sirijskim pobunjenicima tako što im dostavlja informacije sa mornaričkog broda koji se nalazi nedaleko od sirijske obale, piše danas list "Bild am Sonntag".

Informacije do kojih brod dolazi predaju se američkim i britanskim tajnim službama, a one ih potom daju pripadnicima Sirijske slobodne armije, dodaje se u tekstu.

Portparol njemačkog Ministarstva odbrane izjavio je da se njemački mornarički brod opremljen tehnologijm za telekomunikacije i izviđanje nalazi u luci na Sardiniji i da operiše u vodama istočnog Sredozemlja.

Brodovi ovog tipa koriste se za sakupljanje informacija, ali Ministarsto odbrane nije željelo da komentariše detalje, prenio je Reuters.

Komentare nisu željele da daju ni portparoli njemačke Vlade i obavještajne sužbe, kao ni press služba britanskog Ministarstva spoljnih poslova.

List piše da su njemački obavješajni agenti stacionirani u bazi NATO-a u turskom gradu Adana i da tu presreću telefonske razgovore i radijske komunikacje iz Sirije.

Oni, također, održavaju kontakte sa izvorima bliskim administraciji predsjednika Bashara al Assada, navodi se u tekstu "Bild am Sonntaga“.