Svijet
0

Njemački ministar kritiziran zbog uptorebe aviona za vrijeme samita G-8

FENA
Franz Josef Jung
Franz Josef Jung
Njemački ministar odbrane Franz Josef Jung našao se u srijedu, uoči vanrednog sastanka parlamentarne skupine za odbranu, na udaru kritika parlamentarnih stranaka zbog navodno protuustavne upotrebe špijunskih aviona Bundeswehra tipa "tornado" tokom samita G-8 početkom juna u Heiligendammu te zbog afere oko brisanja podataka vezanih za misije njemačkih oružanih snaga u inozemstvu.

"Moramo pojasniti kojim putem su stizale naredbe za polijetanje aviona", smatra potpredsjednik socijaldemokratskog zastupničkog kluba Walter Kolbow. On je kritizirao činjenicu da je ministar Jung (Kršćansko-demokratska unija-CDU), koji mora dati odobrenje za svaku upotrebu vojnih aviona za misije koje spadaju u nadležnost ministarstva unutarnjih poslova, odobrio samo dva izviđačka preleta tabora protivnika samita G-8 dok ih je obavljeno ukupno sedam.

Glasnogovornik stranke Zelenih za odbrambena pitanja Winfried Nachtwei zbog, kako smatra njegova stranka, protuustavne upotrebe Bundeswehra za potrebe ministarstva unutarnjih poslova nije isključio mogućnost tužbe pred Ustavnim sudom.

Prema njemačkom ustavu Bundeswehru je dopušteno djelovanje samo u slučaju kada policija nije sama u stanju uspostaviti sigurnost. Dio njemačke javnosti smatra da su za osiguranje samita bilo dovoljna sredstva kojima raspolaže policija.

Ustav, zbog povijesno loših iskustava s miješanjem kompetencija vojske i policije, dozvoljava učešće Bundeswehra u domenima ministarstva unutarnjih poslova samo u iznimnim slučajevima.

Skupina za odbranu Bundestaga bavit će se i nedavno otkrivenom aferom oko uništenih podataka vezanih za učešće Bundeswehra u inozemstvu.

Uništeni protokoli pojedinih misija, prenosi Hina, odnose se i na djelovanje specijalnih vojnih snaga Bundeswehra čiji su pripadnici navodno bili umiješani u mučenje njemačkog državljanina Murata Kuirnaza, poznatijeg pod nazivom "Taliban iz Bremena" koji je uhapšen u Pakistanu te je nekoliko godina proveo u zatvoru američke vojske u Guantanamu.