Skandal
0

Njemački Jevreji odbili prisustvovati komemoraciji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na holokaust obilježio je skandal pošto su predstavnici Centralnog njemačkog vijeća Jevreja odbili prisustvovati komemoraciji u utorak u njemačkom Bundestagu, obrazloživši to sve jačim antisemitizmom u Njemačkoj i neučinkovitošću politike u borbi protiv širenja mržnje prema Jevrejima.

"Sve dublja nesnošljivost i mržnja prema Jevrejima sve se brže s društvenih rubova seli prema sredini", ustvrdio je predsjednik Centralnog njemačkog vijeća Jevreja Stephan J. Kramer u razgovoru za dnevnik "Tagesspiegel" od utorka, prenijela je Hina. Osim toga požalio se na "pomanjkanje takta" kad se utvrđivao protokol obilježavanja Dana sjećanja na holokaust u Bundestagu.

"Predstavnici Centralnog njemačkog vijeća Jevreja, među kojima su i oni koji su preživjeli holokaust, uvijek su na tim komemoracijama bili smatrani sporednim gostima i nisu imali priliku obratiti se zastupnicima", rekao je Kramer, zaključivši da je riječ o "drugorazrednom" odnosu prema njima.

Također je primijetio da se pri otvaranju komemoracije izravno pozdravljaju predstavnici državnih tijela i glazbenici koji prate taj događaj, "ali ne i predstavnici Centralnog njemačkog jevrejskog vijeća". Stoga je, kako je zaključio, glavna udruga koja predstavlja njemačke Jevreje ove godine odlučila da neće prisustvovati komemoraciji u Bundestagu.

Na centralnoj komemoraciji njemački predsjednik Horst Koehler je upozorio na povijesnu odgovornost Njemačke prema Izraelu i zatražio od svojih sugrađana da se više zauzmu za svoje sugrađane pripadnike jevrejske zajednice.

"Stavimo se na stranu naših sugrađana Jevreja: ko napadne njih, napada i nas", rekao je Koehler, ustvrdivši kako je "velika sramota" što su jevrejske ustanove u Njemačkoj nužno pod stalnom policijskom zaštitom.

U zadnje vrijeme, posebno kad se zaoštrilo stanje na Bliskom istoku, u Njemačkoj se povećao broj antisemitskih ispada iza kojih se, kako se procjenjuje, često kriju islamističke organizacije u toj zemlji.