Svijet
0

Njemački grad Goslar posljednji oduzima počasnu titulu Adolfu Hitleru

Klix.ba
Adolf Hitler će izgubiti titulu počasnog građanina u njemačkom gradu Goslaru, posljednjem gradu koji će se distancirati od bivšeg nacističkog vođe, izjavili su u srijedu gradski zvaničnici.

Gradski vijećnici su u utorak usvojili ovaj prijedlog, i to na inicijativu jedne ljevičarske stranke, a sve će biti i formalno potvrđeno 29. oktobra, kada bi trebalo zasjedati administrativno vijeće.

Lokalni vijećnici su još ranije utvrdili da Hitler ne zavređuje titulu koja mu je dodijeljena 1934. godine, ali su gradski predstavnici htjeli i simbolično to ozvaničiti i oduzeti titulu.

Goslar se nalazi na sjeveru Njemačke i rodni je grad Sigmara Gabriela, lidera opozicionih socijaldemokrata. On je rekao da je ranije vodio kampanju da se Hitleru oduzme titula, ali sada misli da je to "skoro pogrešno".

"To je kao da pokušavate saprati nešto što se saprati ne može", rekao je on, prenosi AFP. Oko 4.000 njemačkih gradova proglasilo je svojevremeno Hitlera počasnim građaninom, a mnogi su mu tu titulu oduzeli odmah nakon rata, dok su to neki gradovi učinili tek nedavno, poput Triera koji je to učinio 2010. godine. Gradovi u Poljskoj i Austriji su to također ranije učinili.