Svijet
0

Njemački državljani turskog porijekla uhapšeni u Pakistanu pod sumnjom za terorizam

FENA
Dva njemačka državljana turskog porijekla uhapšena su u Pakistanu pod optužbom da su sarađivali s terorističkom organizacijom Al-Qaidom, javljaju njemački mediji u petak.

Prema pakistanskim izvorima, dvojica uhapšenih, koji posjeduju i njemačko i tursko državljanstvo, uhapšena su u trenutku prelaska pakistansko-iranske granice. Prije toga su, kako navode pakistanske vlasti, u Afganistanu boravili u jednom od tabora za obuku terorista koji stoje pod vodstvom Al-Qaide.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova je uključeno u istragu.

"Trenutno provjeravamo informacije pakistanskih vlasti", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Martin Jaeger.

Uhapšena braća s dvostrukim državljanstvom su najnoviji slučaj hapšenja njemačkih državljana u Pakistanu u posljednjih nekoliko sedmica.

Sredinom juna u Pakistanu su uhapšena trojica njemačkih državljana koji su prije toga sudjelovali u radu tabora za obuku terorista - samoubica. Nakon toga su njemačke vlasti podigle stupanj opasnosti od terorizma jer je američka televizija ABC objavila videosnimku na kojoj se skupini ekstremista, među kojima i uhapšeni Nijemci, zaklinje na borbu protiv vlada zapadnih zemalja.

Prema informacijama njemačke sigurnosne službe (BfV), prenosi Hina, od oko tri miliona muslimana koliko ih živi u Njemačkoj oko jedan posto je uključeno u rad ekstremističkih islamskih udruga.