Svijet
0

Njemačke vlasti: Od E. coli umrlo 47 osoba

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Broj smrtnih slučajeva od infekcije bakterijom Escherichia coli u Evropi porastao je na 47, saopćile su u ponedjeljak njemačke vlasti, nakon što su zabilježena još tri smrtna slučaja.

Njemački institut za kontrolu bolesti Robert Koch objavio je da je 46 osoba preminulo od ove infekcije u Njemačkoj, dok je jedna osoba umrla od posljedica inficiranja E.coli u Švedskoj, javio je AP.

Pored toga, zvaničnici kažu da postoji mogućnost da je s ovom epidemijom povezan i jedan smrtni slučaj u SAD-u, budući da je riječ o osobi iz Arizone koja je boravila u Njemačkoj i bila zaražena istim tipom bakterije.

Broj novih slučajeva infekcije znatno se smanjuje proteklih sedmica, ali ukupan broj oboljelih i dalje je u porastu, najviše zbog toga što se kasni s prijavljivanjem oboljenja.

Po podacima njemačkog instituta, u ovoj zemlji je prijavljena 3.801 oboljela osoba, među kojima je kod 834 došlo do komplikacija koje bi mogle da prouzrokoju prestanak rada bubrega.

Još 119 slučajeva oboljelih zabilježeno je u ukupno 15 država.

Izvor širenja smrtonosnog bakterijskog oboljenja su klice povrća koje se gaje na jednoj plantaži na sjeveru Njemačke, a zvaničnici još ne znaju kako su klice zaražene.

U međuvremenu, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da odvojeno razmatra epidemiju E.coli u Francuskoj.

  • Istraživanja su u toku, ali prvi nalazi ukazuju da bi u pitanju mogle da budu klice koje se lokalno uzgajaju, navodi se u saopćenju WHO i ističe da se rade ispitivanja kako bi se identifikovao eventualan zajednički izvor sjemena zaraženih klica u Njemačkoj i Francuskoj.

Epidemija Escherichia coli počela je u Njemačkoj krajem maja.