Konačna odluka
0

Njemačka zatvara nuklearne elektrane 2022. godine

Sarajevo-x.com
Vladajuća koalicija u Njemačkoj saopćila je da je donijela odluku kojom se nalaže da do 2022. godine sve nuklearne elektrane u Njemačkoj prestanu sa radom.

Ministar za okoliš Norbert Rottgen saopćio je ovu odluku nakon završetka sastanka sa vladajućom koalicijom koji je trajao u ponedjeljak do ranih jutarnjih sati.

Kancelarka Angela Merkel sazvala je etičko vijeće da razmotri ulogu nuklearne energije nakon katastrofe u Fukushimi u Japanu.

Nakon događaja u Fukushimi širom Njemačke održani su antinuklearni protesti.

Rottgen je kazao da sedam najstarijih reaktora i nuklearna elektrana Kruemmel, koji su ranije ugašeni, neće nastaviti sa radom.

Šest reaktora će biti ugašeno najkasnije do 2021. godine, a tri najnovija do 2022. godine.

"Ovo je konačna odluka. Posljednji rok za gašenje tri najnovije nuklearne elektrane je 2022. godina. Neće biti revizija ove udluke", rekao je Rottgen.

Demokršćanska stranka sastala se sa svojim koalicionim partnerima u nedjelju nakon što je etičko vijeće donijelo odluku.

Prije početka sastanka Merkel je kazala: "Mislim da smo na dobrom putu, ali postoji još mnogo pitanja na koje moramo dati odgovore".

Japanska nuklearna elektrana Fukushima, oštećena zemljotresom i cunamijem u martu, uzrokovala je radioaktivna curenja koja su pokrenula proteste u Njemačkoj.

Predstavnici nuklearne industrije tvrdili su da će ranije gašenje nuklearnih elektrana teško oštetiti njemačku industriju.

Prije gašenja starijih reaktora u martu, Njemačka je 23 posto svojih energetskih potreba dobijala iz nuklearnih elektrana.