Svijet
0

Njemačka za dogovor o Kosovu 10. decembra

FENA
Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier
Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier sastao se u srijedu u Berlinu sa srbijanskim ministrom vanjskih Vukom Jeremićem i tom prigodom upozorio na nužnost pridržavanja rokova u pregovorima o budućem statusu Kosova.

"Vrijeme polako izmiče i mi se u pregovorima ne nalazimo tamo gdje bismo se trebali nalaziti", rekao je Steinemeier. On je upozorio da ne bi trebalo potcjenjivati rok koji je postavio glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki Moon.

"Pregovori nisu jednostavni, ali nepronalaženje rješenja do tog roka moglo bi rezultirati novim nestabilnostima na Balkanu", rekao je Steinmeier aludirajući na najave Prištine da će nakon 10. decembra proglasiti neovisnost. On je istodobno izjavio da nakon ovosedmičnog kruga pregovora u Beču i današnjeg razgovora s Jeremićem postoji "tračak nade" da će veći nemiri na zapadnom Balkanu izostati, javila je Hina.

Jeremić je umanjio važnost datuma 10. decembra naglašavajući da je za njegovu zemlju važna kvaliteta a ne brzina pregovora.

"Postignut kompromis je važniji od pridržavanja rokova", rekao je Jeremić. Srbijanski ministar vanjskih poslova iznova se zauzeo za "hongkonško rješenje" uz geslo "Dva sustava u jednoj državi".

Jeremić je istodobno istaknuo potporu Njemačke u procesu približavanja Srbije Evropskoj uniji te je naglasio da će njegova vlada učiniti sve kako bi se taj proces ubrzao.

"Srbijanska vlada spremna je izručiti političare i časnike koje traži Den Haag", izjavio je Jeremić.

Njemački ministar vanjskih poslova bi se u sklopu najavljenih diplomatskih aktivnosti radi rješenja kosovske krize ove sedmice trebao sastati i s predstavnicima kosovskih Albanaca.