Pretrpjeli ogromnu štetu
0

Njemačka: Vođa farmera za veće kompenzacije EU

FENA
Evropska unija (EU) trebalo bi da poveća podršku farmerima koji su zbog zaraze fatalnim sojem bakterije E. coli pretrpjeli štetu zbog neprodatog voća i povrća od više stotina miliona eura, poručio je u subotu lider njemačkih poljoprivrednika Gerd Sonleiter.

Sonleiter koji je na čelu Njemačkog saveza farmera smatra da bi komesar za poljoprivredu EU trebalo da poveća ponuđeni nivo kompenzacija za farmere od 210 miliona eura, piše njemački list Tagespiegel.

Sonleiter ističe da su farmeri Unije pretrpjeli ukupnu štetu od 500 do 600 miliona eura, od čega samo njemački 65 miliona eura, prenosi AFP.

Najgore su izgleda prošli španski poljoprivrednici jer je za zarazu prvo bio optužen krastavac iz njihove zemlje. Procjenjuje se da su španski farmeri pretrpjeli štetu od 225 miliona eura.

U međuvremenu je skinuta sumnja i s krastavaca i s paradajza i zelene salate. Njemački stručnjaci sada tvrde da je sa sigurnošću ustanovljeno da su izvor zaraze ešerihijom klice povrća s jedne domaće farme.

Udarac evropskim povrtlarima zadala je i Rusija, koja je u jeku lutanja oko uzročnika zaraze, odlučila da iz predostrožnosti zabrani uvoz sveg povrća iz EU-a. Zvanična Moskva je u petak na sastanku s najvišim predstavnicima Bruxelesa pristala da tu zabranu ukine, ali još nije jasno kada će ova odluka da stupi na snagu.