Svijet
0

Njemačka vlada produžila mandat vojnoj misiji u Afganistanu

FENA
Njemačka vlada odobrila je u srijedu produženje mandata vojnih snaga u Afganistanu za daljnjih godinu dana te se zauzela za spajanje dviju odvojenih vojnih misija u jednu.

Sudjelovanje Bundeswehra u sklopu međunarodnih jedinica ISAF-a na sjeveru i sudjelovanje njemačkih zrakoplova u izviđačkim letovima ubuduće će biti objedinjeno unutar jednog mandata, saopćeno je nakon sastanka kabineta Angele Merkel u srijedu.

Njemačka se vlada nada da će spajanjem dviju misija, koje ukupno maju oko 3500 vojnika, biti oslobođeni kapaciteti za izobrazbu afganistanskih snaga. Demokršćansko-socijaldemokratska koalicija smatra da je jačanje lokalnih oružanih snaga najvažniji preduvjet za buduće povlačenje međunarodnih snaga.

Izvanredni povjerenik Ujedinjenih naroda za Afganistan, Nijemac Tom Koenigs, pozvao je Evropu da se jače angažira u vojnoj misiji u Afganistanu te je izrazio sumnju u mogućnost skorog povlačenja stranih jedinica iz Afganistana, prenijela je Hina.

Njemački Bundestag na svojoj bi sjednici 12. oktobra trebao potvrditi produljenje mandata Bundeswehra. Produljenje mandata je vjerojatno s obzirom da uz stranke vladajuće koalicije i liberali te djelomično i zastupnici Zelenih podržavaju vojni angažman u Afganistanu. Protiv sudjelovanja Njemačke u vojnim misijama u inozemstvu je Stranka udružene ljevice.