Svijet
0

Njemačka vlada pokreće novi program borbe protiv desnog radikalizma

FENA
Njemačka vlada pokrenula je novi program borbe protiv desnog radikalizma koji će posebice podržavati projekte za suzbijanje mržnje prema strancima i rasizma na lokalnoj razini, prenose njemački mediji u četvrtak.

"Za skupinu projekata na lokalnoj razini, pod nazivom 'Mladi za raznolikost, toleranciju i demokraciju i protiv desnog ekstremizma, mržnje prema strancima i antisemitizma' je odvojeno 19 milijuna eura", priopćilo je savezno ministarstvo obitelji i socijalne skrbi.

Vlada, kako prenose mediji, ovim projektom reagira na rastuću netrpeljivost prema strancima i porast kriminalnih delikata s radikalno desnom pozadinom.

Tako je, socijaldemokratima bliska, zaklada Friedrich Ebert prošlog tjedna objavila rezultate jednog istraživanja koje je pokazuje da gotovo dvije trećine Nijemaca latentno ili u potpunosti podržava nacionalističke ideje. Preko 40 posto ispitanih smatra da je Njemačka "do opasnih razmjera" prenaseljena strancima, a 60 posto smatra da u Njemačkoj živi previše stranaca, prenijela je Hina.

Povjerenica za migrante savezne vlade Maria Boehmer zatražila je, osim pojačanih programa za integraciju stranaca koji žive u Njemačkoj, i projekte koji bi stimulirali suživot stranaca i domaćeg stanovništva.

Stručnjaci procjenjuju da će, zbog demografskih prilika tj. zbog stalnog pada broja stanovnika, Njemačka biti u budućnosti prisiljena na pojačanu imigraciju radne snage želi li zadržati svoje vodeće gospodarske pozicije u svijetu.