Svijet
0

Njemačka upozorila na opasnost koju nosi reforma Schengena

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemačka je u srijedu upozorila na opasnost koju bi donijela eventualna reforma Šengenskog sporazuma o slobodi kretanja u Evropskoj uniji.

Dan nakon što su Francuzi i Talijani od Bruxellesa zatražili da "razmotri mogućnosti privremene uspostave kontrole na unutarnjim granicama" EU-a, njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle istaknuo je kako je sloboda kretanja jedno od velikih postignuća evropskog kontinenta.

"Ako se šengenski sistem može poboljšati, to je dobro, i to treba učiniti", rekao je Westerwelle na konferenciji za novinare. "No sloboda kretanja u zemljama Evrope je takav uspjeh da o njemu ne bi trebalo ponovno raspravljati", kazao je.

Više desetaka hiljada stanovnika zemalja sjeverne Afrike, većinom Tunižana, zbog pobuna je pobjeglo iz svojih zemalja od januara naovamo te stiglo do talijanskih obala.

Evropska komisija u utorak je izvijestila kako namjerava ponovno definirati "iznimne okolnosti" koje bi zemljama članicama Schengena omogućile "privremenu uspostavu" kontrole na državnim granicama. Prijedloge će 4. maja iznijeti povjerenica za sigurnost Cecilia Malmstroem.