Svijet
0

Njemačka uoči donatorske konferencije indoneziji oprostila 50 miliona eura duga

FENA
Njemačka je uoči donatorske konferencije za Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, malarije i tuberkuloze Indoneziji oprostila 50 milijuna eura duga s naznakom da polovica tih sredstava treba biti utrošena u programe za zaštitu zdravlja u toj zemlji, priopćeno je u srijedu u Berlinu.

"Od ovog čina profitiraju svi: Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, malarije i tuberkuloze je dobio znatna sredstva, indonezijsko zdravstvo profitira, a Njemačka je opravdala svoja zalaganja za borbu protiv ovih zloćudnih bolesti", rekla je njemačka ministrica za međunarodnu pomoć Heidemarie Wieczorek-Zeul prilikom predstavljanja inicijative "Debt2Health", kojoj je cilj preobrazba dugova u aktivnu pomoć u suzbijanju bolesti i razvoja zdravstva u zemljama tzv. trećeg svijeta, javila je Hina.

Wieczorek-Zeul je najavila da će Njemačka do 2010. Fondu, kojeg je prije pet godina osnovao tadašnji glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan, pomoći sa 600 miliona eura.

Donatorska konferencija Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, malarije i tuberkuloze, kojoj je cilj osiguranje sredstava do 2010., službeno se otvara sutra uz nazočnost njemačke kancelarke Angele Merkel i bivšeg glavnog tajnika UN-a Kofija Annana.