Sud u Frankfurtu
0

Njemačka: Uka na početku suđenja priznao zločin

FENA
Arid Uka (Foto: Reuters)
Arid Uka (Foto: Reuters)
Kosovski Albanac Arid Uka, protiv koga je u srijedu pred Višim zemaljskim sudom u Frankfurtu, uz najstrožije mjere sigurnosti, počelo suđenje zbog ubistva dvojice američckih vojnika i ranjavanja u tri slučaja, priznao je navode optužnice odmah na početku suđenja.

''Tačno je to za što me optužnica tereti. Želio sam da ubijem vojnike'', rekao je Uka na početku suđenja, ali i dodao da mu je, odmah nešto poslije ubistva koje se dogodilo 2. marta na aerodromu u Frankfurtu, prošlo kroz glavu da je sve to maloumno, prenose njemački mediji.

Za suđenje je predvidjeno deset sudskih dana, a presuda Uki, prvom koji je na njemačkom tlu izveo teroristički napad ekstremističke pozadine, očekuje se početkom iduće godine.

Državno tužilaštvo tereti mladog kosovskog Albanca da je ubio i ranio američke vojnike zato što su bili pripadnici ISAF-misije u Afganistanu.

Istraga smatra da je Uka bio usamljeni pojedinac, pod uticajem džihadističke propagande s interneta.

Za Uku se kaže da je bio nosilac nade u svojoj porodici, za koju se kaže da je islamski vjerna, ali ne i radikalna, ali i da je bio puno jače pod utjecajem propagande preko interneta nego što je to do sada bilo poznato.

Arid Uka je na aerdromu u Frankfurtu, gradu u kome je odrastao, naoružan pištoljem i noževima, prvo zamolio za cigaretu jednog vojnika i pitao kuda idu, a kada mu je potvrđeno da je u pitanju Afganistan, pucao je u glavu, prenose njemački mediji saznanja istrage.

Mladom atentatoru je, prema njemačkim medijima, pištolj zakazao, pa je tako spriječeno još veće krvoproliće.