Svijet
0

Njemačka: Uhapšen terorist pripadnik dosad nepoznate grupe

FENA
Kiel
Kiel
U subotu ujutro u sjevernonjemačkom gradu Kielu uhapšen je 21-godišnji student iz Libana koji pripada dosad nepoznatoj terorističkoj grupi koja djeluje u Njemačkoj i od koje još uvijek prijeti opasnost, saopćilo je njemačko javno odvjetništvo u subotu poslijepodne u Karlsruheu.

"Ne radi se o samo za jednu akciju okupljenoj grupi nego o terorističkoj grupi koja je usredotočena na dugoročno djelovanje", saopćila je glavna državna odvjetnica Monika Harms.

Državno odvjetništvo istodobno je proglasilo povećanu opasnost od novih napada iz osvete zbog ovog hapšenja.

Harms je potvrdila da je 21-godišnji student iz Libana Josef Mohammed, koji već dvije godine živi u Kielu, jedan od dvojice podmetača bombi u lokalne vozove 31. jula ove godine. Bombe, kako je saopćeno u petak, nisu eksplodirale zbog "grešaka u izvedbi", a Savezni kriminalistički ured procjenjuje da bi, da su eksplodirale, prouzročile sličan učinak kao i teroristički napadi na London i Madrid.

Do hapšenja u subotu je došlo nako što je jedna, kako se navodi, "strana obavještajna grupa” Mohammeda prepoznala na snimci koju su u petak objavile njemačke vlasti. Osumnjičeni se, kako je nadalje saopćilo odvjetništvo, spremao napustiti zemlju. Za drugim podmetačem bombi se još uvijek intenzivno traga.