Svijet
0

Njemačka u potrazi za energetskom neovisnošću

FENA
Političari i njemački industrijalci danas održavaju posebno zasjedanje o budućnosti nuklearne energije u ovoj trećoj ekonomskoj sili svijeta.

Na sastanku će biti raspravljana dugoročna nuklearna strategija Njemačke.

Konzervativna vlada Angele Merkel i njeni politički partneri saglasni su da je neophodno povećati ulaganja u energetske resurese neškodljive za okolinu.

S obzirom da su nedavni ruski nesporazumi s Ukrajinom imali negativne posljedice po Evropu, njemačka kancelarka je zatražila da se izbjegne buduća energetska ovisnost i da se reaktiviraju nuklearni potencijali.

Schroederova vlada je u 2000. godini naložila postepenu eliminaciju rada nuklearnih centrala, kojih u Njemačkoj ima 17 i koje osiguravaju 30 posto njemačkih energetskih potreba.

Sigurna i zajamčena opskrba, mješavina energetskih izvora budućnosti, poštene cijene, pouzdane zemlje dobavljači – sve će to biti teme večerašnjih razgovora.

Neovisnost o izvorima, ali i dobavljačima strateški je cilj ne samo njemačke već i nedavno potvrđene evropske politike, kako se ne bi ponovio slučaj s Rusijom koja neuzaustavljivo korača u osvajanju prevlasti nad isporukom plina na kontinentu.

Podizanjem cijena Moskva ucjenjuje tranzitne zemlje poput Bjelorusije, Moldavije ili Ukrajine ne bi li se domogla vlasništva nad plinovodima. Ko posjeduje cijevi, može određivati i odakle će dotjecati plin, pogotovo u kojim količinama – razlog zbog kojega se gruzijski ministar vanjskih poslova Bezhuašvili opire takvim nastojanjima:

«Ne dolazi u obzir da plinovod predamo Rusima, jer bi to bio dodatni argument u pregovorima s nepredvidljivim dobavljačima.»

Njemu uz rame stoje Armenija, Poljska i brojne druge zemlje, pogotovo evropske, u kojima će se potrošnja plina u idućih 15 godina udvostručiti ili čak utrostručiti.