Svijet
0

Njemačka u 2006. s deficitom od 2,8%

FENA
Zahvaljujući poboljšanju konjunkture i visokom prihodu od poreza, Njemačka će ove godine po prvi puta od 2001. godine ispuniti kriterije evropskog gospodarskog pakta stabilnosti. Gornja granica od tri posto najvjerojatnije se neće ni dotaknuti, izjavio je njemački ministar finansija Peer Steinbrück.
  • Realan je deficit na razini od oko 2,8% ukupnog društvenog proizvoda za čitavu 2006. Taj ćemo iznos ove jeseni prijaviti Evropskoj komisiji. Politički daleko važnije od te fomalne prijave jest da svojom solidnom politikom državnog proračuna dokumentiramo svoju opredijeljenost za Evropu i za stabilan euro, izjavio je Steinbrück.

On je na početku četverodnevne rasprave o proračunu povećao i prognoze za gospodarski rast za tekuću godinu.

“Kod rasta bruto domaćeg proizvoda ispred zareza nalazit će se brojka dva”, rekao je Steinbrück, koji govori o “klasičnom poboljšanju konjukture”.

Njemačka je Vlada do sada prognozirala rast od 1,6%. Istodobno njemački ministar finansija upozorio je da nije vrijeme za “euforiju, prestanak opasnosti i opuštenost”, jer – kako je rekao Steinbrück – “još je nepoznato koliko je ovaj rast stabilan”.

Joaquin Almunia, EU-ov povjerenik zadužen za finansije pozdravio je najavu njemačke Vlade da će se pridržavati gospodarskog pakta stabilnosti za 2006. godinu.

Glasnogovornica Evropske komisije citirala je povjerenika Almuniju da je ovo dobra vijest iz Njemačke.

Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) povećala je svoje prognoze za Njemačku pa sada računa s porastom bruto domaćeg proizvoda za 2,2%. Još u maju je prognoza rasta za ovu godinu iznosila 1,8%.

Prognoza ekonomskog rasta za cijelu eurozonu također je povećana s 2,2% na 2,7%, dok je za usporedbu prognoza za Sjedinjene Države ostala nepromijenjena, 3,6%, a Japan je morao korigirati svoje prognoze za 0,3% manje na sadašnjih 2,5%.