Svijet
0

Njemačka testira prvo podzemno skladište ugljičnog dioksida

FENA
Njemačka će danas u Ketzinu, tridesetak kilometara od Berlina, otvoriti prvo podzemno skladište ugljičnog dioksida (CO2), pilot-projekt u Evropi koji bi trebalo da testira taj novi metod borbe protiv globalnog zagrijavanja, objavio je institut GFZ koji provodi projekt.

Prvo ubacivanje pod zemlju ugljičnog dioksida - plina kojeg se smatra odgovornim za globalno zagrijavanje - predviđeno je u 15 sati GMT, objavio je istraživački institut.

U zemlji su izbušena tri kanala do dubine od oko 700 metara, jedan za ubacivanje plina, a druga dva za nadzor i kontrole. Kanali vode do bivšeg rezervoara prirodnog plina iz vremena bivšeg DDR-a.

Pod zemlju bi svakog dana trebalo biti pohranjeno stotinu tona CO2, što odgovara prosječnoj količini CO2 koju godišnje izbacuje 60 automobila, dok se ne dostigne ukupna količina od 60.000 tona.

Ugljični dioksid koji će se koristiti proizvodi obližnja hemijska tvornica. U Ketzin se doprema u tekućem obliku, prenosi Hina, a potom ga se ponovno vraća u plinovito stanje.