Svijet
32

Njemačka: Strašna bujica nosila sve pred sobom, tri osobe smrtno stradale

Klix.ba
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
U jakim olujama, nevremenu i poplavama na jugu Njemačke stradale su najmanje tri osobe. U oblasti Baden-Württemberg Schwäbisch vatrogasac je poginuo dok je pokušavao spasiti čovjeka za kojeg se na kraju ispostavilo da je mrtav.

Poplavljeni su parkinzi u oblasti Weissbach u Hohenlohekreisi, a oformljen je i krizni tim koji je potvrdio da je nekoliko osoba ranjeno. U regiji Ansbach i dijelovima okruga Neustadt, oluja je tokom noći napravila ogromnu štetu. Bujične poplave nosile su sve pred sobom, razarajući tako domove lokalnog stanovništva. Na saniranju i pomoći stanovništvu angažirano je 150 ljudi iz vatrogasne službe, tehničke pomoći i Crvenog krsta. Nekoliko kuća prijeti urušavanje, a stanovništvo je evakuirano.

Na snimcima i fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako blatnjava bujica nosi automobile. U nekim kućama voda je došla do prozora. Mjesto u okrugu Schwäbisch-Hall je potpuno blokirano, a ni novinari nisu imali pristup.

Snimak iz mjesta Hall u spomenutoj pokrajini pokazuje blatnu bujicu koja se kreće velikom brzinom i nosi sve pred sobom. Na pojedinim mjestima visina bujica, blata i oborinskih voda dosegnula je nevjerojatnih sedam metara.

"Ostali gradovi i lokalna mjesta pogođeni su teškim vremenskim uslovima", rekao je glasnogovornik za krizne situacije u Stuttgartu.