Svijet
0

Njemačka: Štrajk Lufthanse pogodio 113.000 putnika

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Oko 113.000 putnika Lufthanse suočeno je s otkazivanjem domaćih i međunarodnih letova na tri njemačka aerodroma zbog cjelodnevnog štrajka članova pilotskih kabina koji protestuju zbog smanjenja troškova.

Očekuje se da prekidi letova traju čitavu sedmicu i u prvi plan se stavlja pritisak s kojim se evropski nacionalni avioprijevoznici suočavaju dok se bore za udio u tržištu s bogatim zalivskim aviokompanijama na međunarodnim letovima i s niskobudžetnim kompanijama na regionalnim rutama.

Sindikat kabinskog osoblja UFO saopćio je da će rotirati prekide rada s aerdroma na aerodrom kako bi insistirao na svojim zahtjevima za isplatom prijevremenih penzija.

UFO je pozvao sve članove da napuste radna mjesta od 04.30 ujutru do 23.00 sata navečer u Frankfurtu i Duesseldorfu i do ponoći u Muenchenu. Štrajkovi su počeli u petak, a pauza je napravljena u nedjelju, prenosi AP.

Lufthansa je saopćila da je 929 segmenata letova otkazano, od ukupno 3.000 plniranih konekcija. Frankfurtski aerodrom izgledao je manje prometan nego obično u ponedjeljak ujutru, jer su ljudi čiji su letovi otkazani odsjeli van njega.

Sindikat želi osigurati prelazne isplate za svojih 19.000 članova ukoliko se prijevremeno penzionišu u okviru spora vezanog za ugovor s Lufthansom. Štrajk nije pogodio Lufthansine podružnice kao što su Eurowings, Germanwings, Swiss i Austrian Airlines.