Svijet
0

Njemačka slavi proširenje EU-a

NINA
Njemačka je noćas u Berlinu, kao i mnogim mjestima duž granice s Poljskom i Češkom slavila proširenje Evropske unije (EU), koje je kancelar Gerhard Schroeder označio kao ostvarenje jedne historijske misije i ispunjenje sna mnogih naraštaja Europljana.

Nakon Hladnog rata trebala se istočnoeuropskim država pružiti zajednička budućnosti na stabilnim osnovama, i bez Poljske ili Mađarske ne bi došlo do pada Berlinskog zida, komentira njemačka štampa prema kojem je evropsko jedinstvo logična posljedica njemačkog ujedinjenja, dok evropske institucije nude najbolju mogućnost zajedničkog razvoja.

Deset novih članica - Češka, Estonija, Litva, Latvija, Kipar, Mađarska Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija, službeno su primljene u EU u ponoć prema srednjoevropskom vremenu.

Evropsko jedinstvo je najveći mirovni projekat svih vremena, ocjenjuju njemački političari. Bivši njemački kancelar Helmut Kohl je na poljsko-češko-njemačkoj tromeđi u petak rekao da je njegova zemlja sada okružena prijateljima i partnerima.

U Frankfurtu na Odri šef njemačke diplomacije Joschka Fischer i njegov poljski kolega Wlodzimierz Cimoszewicz, u ponoć, uz zvuke Bethoveenove "Ode radosti" pružili su jedan drugom ruke i tim historijskim aktom otvorili granice.

Zabavno je bilo i na ostrvu Usedom na Istočnom moru gdje je jedan žongler pred oko 22.000 ljudi vozeći motor po žici prenio evropsku zastavu na susjedno poljsko ostrvo.

Kada je riječ o ekonomskim aspektima proširenja EU-a, ulaskom novih članica ankete pokazuju da dva od tri građanina Njemačke smatraju da nekadašnja Istočna Njemačka nije dovoljno pripremljena za konkurenciju koju će predstavljati ekonomije novih članica EU-a.

Oko 68 posto građana Njemačke ne vjeruje da su se tzv. "nove njemačke zemlje" dovoljno pripremile za proširenje EU-a, a sami kancelar Schroeder je naglasio da se Njemačka ne smije upustiti ni u kakvu trku s novim evropskim članicama za niske zarade i poreze, da "poreznog dampinga" ne smije biti i zahtijevao daljnji rad na harmonizaciji poreza unutar EU-a.