Svijet
0

Njemačka skratila vojni rok na šest mjeseci

FENA
Njemački parlament Bundestag usvojio je glasovima vladajuće demokršćansko-liberalne koalicije na sjednici u četvrtak navečer skraćenje vojnog roka s devet na šest mjeseci.

Njemački regruti će tako ubuduće služiti šest mjeseci s mogućnošću dobrovoljnog produžetka u sklopu profesionalne vojske do 23 mjeseca.

Mladići koji se odluče za civilno služenje vojnog roka moći će svoju službu produžiti na devet mjeseci. To je učinjeno kako bi bio spriječen manjak osoblja u karitativnim službama, bolnicama i staračkim domovima gdje regruti u pravilu služe civilni rok.

Protiv ove odluke glasala je parlamentarna opozicija. Stranke Ljevice i Zelenih zalažu se za potpuno ukidanje služenja vojnog roka. Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) zalaže se za model dobrovoljnog služenja. Opozicija vladajućoj koaliciji predbacuje ishitreno prihvaćanje reforme koja je ionako samo prijelazno rješenje.

Naime unutar vladajuće koalicije se vode rasprave o potrebi potpunog ukidanja obaveze služenja vojnog roka. Ministar obrane Karl Theodor zu Guttenberg (Kršćansko-socijalna unija - CSU) smatra da vojna obveza u sadašnjem obliku iz financijskih razloga više nije održiva. On se isto tako zalaže da se, u cilju postizanja uštede, Bundeswehr smanji za 40.000 profesionalnih vojnika.

Skraćenje vojnog roka je i unutar same vladajuće koalicije na čelu s kancelarkom Angelom Merkel sporno. Liberalno-demokratska stranka (FDP) se zalaže za potpuno ukidanje vojne obveze i smatra da je šestomjesečni vojni rok "skup i nedjelotvoran", prenijela je Hina.