Svijet
0

Njemačka skratila procedure vraćanja lažnih azilanata

FENA
Bh. monitoring tim za praćenje implementacije odluke o bezviznom režimu pozdravlja odluku Savezne Republike Njemačke koja je Bosnu i Hercegovinu proglasila sigurnom zemljom i izmjenila legislativu, kojom se skraćuje procedura obrade zahtjeva za azil s nekoliko mjeseci, na nekoliko dana.

"Ova odluke je važna i iz razloga jer će omogućiti više sredstava za ovaj vid međunarodne zaštite koju koriste osobe iz ratnih i područja ugroženih katastrofama, a što su neodgovorni građani zapadnog Balkana, pa i BiH, zloupotrebljavali podnošenjem lažnih zahtjeva za azil, opterećujući fondove evropskih država za ovu humanu namjenu", saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Također, i ostale zemlje Evropske unije/Šengena uvođenjem skraćenih procedura za obradu zahtjeva za azil osigurale su da se niko od tzv. lažnih azilanata neće dugo zadržati u EU, da se svi evidentiraju, nakon čega im slijedi zabrana ulaska u zemlje EU u trajanju od dvije do pet godina.

"Bosna i Hercegovina ostaje na čvrstom putu odgovornog ispunjavanja međunarodnih obaveza koje su u najboljem interesu svih naših građana, odnosno očuvanja bezviznog režima, te će nastaviti sarađivati sa zemljama EU na povratku lažnih azilanata u BiH. Također, prema novim propisima zemlja EU, lažni azilanti će morati sami snositi troškove povratka, te stoga Monitoring tim upozorava građane da ne nasjedaju na lažna obećanja i ne pokušavaju zloupotrijebiti pogodnosti bezviznog režima", navodi se u saopćenju.