Svijet
0

Njemačka: Raste broj inficiranih bakterijom EHEC

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Njemačkoj drastično raste broj inficiranih smrtonosnom EHEC crevnom bakterijom (enterohemoragijske esherihije coli) i samo u posljednja 24 sata je u dvije pokrajine, Hamburgu i Donjoj Saksoniji, registrovano najmanje 200 novih slučajeva, dok se ukupan broj žrtava popeo na 16, javljaju u srijedu njemački mediji. Stigli su i prvi apeli političara i eksperta, koji pozivaju na dobrovoljno davanje krvi.
  • Imamo dobro organizovano snabdijevanje konzervama krvi, ali ne bi smjeli da zaboravimo da je sezona godišnjih odmora pred nama, u kojoj, iskustvo govori, zbog povećanog broja nesreća, treba i više krvi, rekao je portparol jednog zdravstvenog osiguranja iz pokrajine Meklenburg Prednje Pomeranije.

Ukoliko EHEC kod pacijenata krene ''kako ne valja'', onda je potrebna nova krv, tako da su u srijedu mnogi apelovali na dobrovoljno davanje krvi.

Eksperti grozničavo tragaju za uzrokom zaraze, koja se sa sjevera Njemačke proširila na cijelu zemlju.

Potraga za izvorom infekcije bakterijom EHEC mora da počne od nule, pošto su dodatna laboratorijska saznanja pokazala da španski krastavci nisu izvor, ističu analitičari.

Sve dok se ne utvrdi izvor zaraze, dotle će se ''tapkati u mraku'' i dotle treba da bude na snazi upozorenje Instituta Robert Koh o higijenskim standardima i izbjegavanju krastavaca, paradajza i zelene salate, prenose nemački mediji, koji, ukazujući na ovu opasnu crevnu infekciju, praćenu teškim prolivima i otkazivanjem bubrega, što dovodi do smrti, navode statističke podatke da se mora računati sa oko pet posto žrtava, od ukupnog broja oboljelih.