Svijet
25

Njemačka policija sumnja da su teroristi sakrili eksploziv u kolima Hitne pomoći

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Hannoverska policija je večeras evakuisala HDI stadion u Hannoveru na kojem se trebala igrati utakmica između Njemačke i Holandije.

Volker Kluwe, šef hannoverske policije, je pozvao građane da ostanu u svojim domovima, a s obzirom da je istraga još uvijek u toku, nije mogao dati detaljnije informacije.

Nezvanično, uhapšena je jedna osoba, a trenutno se vrši pretres jednih kola Hitne pomoći ispred stadiona, s obzirom da postoji sumnja da su teroristi u njima sakrili eksploziv.

Trenutno su oko HDI stadiona, koji prima 49.000 gledalaca, jake policijske snage i antiteroristička jedinica GSG9.

"Specijalna policija aktivno istražuje širu okolinu stadiona. Ne znamo šta će potencijalni teroristi sada poduzeti nakon što je utakmica otkazana", izjavio je šef hannoverske policije Volker Kluwe za ARD.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere je na press-konferenciji potvrdio da je on donio odluku od otkazivanju utakmice.

"Bilo je teško donijeti ovu odluku, ali je zaštita ljudi na prvom mjestu. Molim naše građane da nas shvate i da nam vjeruju. Žao mi je što smo morali otkazati utakmicu ovako kasno, ali nismo mogli ranije", rekao je de Maiziere, koji je dodao:

"Neke izjave koje bih ovdje rekao mogle bi zbuniti građane, zakomplikovati naš rad ili čak nauditi našem izvoru koji nam je dojavio teroristički napad. Kad budemo mogli otkriti više informacija, učinit ćemo to", rekao je de Maiziere, koji je dodao da niko nije uhapšen i da još nikakav eksploziv nije pronađen.

Igrači obje reprezentacije su na sigurnom, objavio je v.d. predsjednika njemačkog fudbalskog Saveza Rainer Koch. Njemački igrači su otišli automobilima kućama, jedino su Bayernovi igrači, kao i Holanđani, odletjeli avionom.

Utakmici je trebala prisustvovati i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se vratila nazad u Berlin.

Osim otkazivanja utakmice na HDI stationu, otkazan je i jazz koncert saksofoniste Macea Parkea, a zatvorena je i željeznička stanica, na kojoj je, kako su saopćili iz policije, "pronađen sumnjiv objekat" i trenutno se vrši istraga u jednom od vozova.