Svijet
0

Njemačka policija nije spremna za "teroristički napad"

FENA
Bernhard Witthaut (Foto: DPA)
Bernhard Witthaut (Foto: DPA)
Njemački policajci nisu obučeni za suočavanje s "terorističkim napadom", ocijenio je u utorak zvaničnik glavnog policijskog sindikata u Njemačkoj, nakon što je vlada ocijenila da postoji visok rizik od napada krajem mjeseca.

"Policajci su obučeni da vrše svoje uobičajene poslove, da upravljaju prirodnom katastrofom ili nesrećom, da evakuiraju neku zgradu ili tako nešto, ali ne i da znaju reagirati u slučaju terorističkog napada", izjavio je Bernhard Witthaut, predsjednik policijskog sindikata GdP u toku jednog kongresa u Berlinu.

On je naglasio da je nedavno ukinuto 9.000 policijskih radnih mjesta i da bi još 9.000 trebalo da bude ukinuto do 2019. godine, što ima posljedica za sigurnost u trenutku kada vlada traži veće prisustvo policajaca na javnim mjestima.

Witthaut je odbacio ideju da pošalje vojnike kako bi pomagali policajcima, ocijenivši da vojska nema "šta raditi na njemačkim ulicama".

Njemačka vlada je prošle sedmice odlučila da poveća prisutnost snaga reda na javnim jestima, kao što su stanice i aerodromi, regairajući na informacije stranih tajnih službi da postoji ozbiljan rizik od terorističkog napada krajem novembra.

Njemački mediji su objavili mnogobrojne potencijalne ciljeve, među kojim su tradicionalni božićni trgovi, zgrada parlamenta u Berlinu, čija je staklena kupola koju posjećuju turisti zbog panoramskog pogleda na glavni njemački grad u ponedjeljak zatvorena za javnost.

U utorak ujutro je u Belgiji, Holandiji i Njemačkoj uhapšeno deset islamista, u toku operacije koju je ostvarilo belgijsko pravosuđe, što nije povezano s nedavnim prijetnjama, preciziralo je njemačko ministarstvo unutarnjih poslova.