Svijet
0

Njemačka: Otkazano 3.800 letova zbog štrajka pilota

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemačka zračna kompanija Lufthansa je u ponedjeljak najavila da je otkazala 3.800 letova, od srijede do petka, zbog štrajka pilota u trajanju od tri dana, na osnovu pregovora o platama.

"Zbog štrajka koji je najavio sindikat pilota Cockpita kod Lufthanze, Lufthansa Cargo i Germanwings, oko 3.800 letova će biti otkazano u srijedu, četvrtak i petak" navela je Lufthansa u saopćenju.

Ukupno 425.000 putnika je pogođeno ovim otkazivanjem, precizirala je kompanija i dodala da samo 500 kraćih i dužih letova ostaje na rasporedu u ovom periodu.

Piloti filijala Swiss, Austrian Airlines, Eurowings Lufthansa CityLine i Air Dolomiti kao i oni iz Brussels Airlinesa, nisu pogođeni ovim pokretom i Lufthansa predviđa letove najvećih aviona na njihovim linijama "gdje je to moguće", da bi se prevezlo više putnika prema i izvan Njemačke.

Za bolje upravljanje posljedicama ovog štrajka i bolju podršku svojim klijentima, kompanija je saopćila da će zaposliti veći broj zemaljskog osoblja u Frankfurtu i Minhenu, dva glavna čvorišta, kao i u centru za prijem.

Cockpit koji ima 9.000 članova svih kompanija, pozvao je pilote Lufthanse da prestanu s radom u srijedu 00.00 sati (22.00 sata po srednjoevropskom vremenu) do petka 23.59 (21.59 sati), kako bi tražili povećanje plata, kao i poboljšanje radnih uvjeta na kraju njihove karijere.

Sindikat očekuje "apsolutno jako" učešće, rekao je u petak novinskoj agenciji AFP jedan od njegovih glasnogovornika, koji međutim, nije želio precizirati broj članova koje broji organizacija među oko 5.000 pilota zaposlenih u Lufthansi.