Svijet
0

Njemačka okovana snijegom i ledom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačku je u subotu zahvatila snježna oluja koja je uzrokovala brojne poteškoće u prometu i prometne nezgode, a na aerodromu u Nuernbergu jedan je avion prilikom polijetanja sletio s piste.

Nevrijeme koje je s juga Evrope u Njemačku donijelo vlažan zrak spojilo se iznad Njemačke s hladnim polarnim zrakom i to je uzrokovalo obilne snježne padavine i snježne nanose", saopćila je Njemačka metereološka služba.

Iako u čitavoj Njemačkoj, a posebno na sjeveroistoku, još pada obilan snijeg, stručnjaci su u međuvremenu ublažili upozorenje o razmjerima vremenske nepogode.

"Oluja ipak nije donijela tolike količine snijega kakve smo očekivali ali upozorenje zbog nepogoda još vrijedi posebno za sjever zemlje", stoji u saopćenju Njemačke meteorološke službe.

Stanje s padavinama bi se tokom noći sa subote na nedjelju trebalo smiriti. U cestovnom prometu mećava je prouzrokovala mnoge prometne nesreće te kilometarske zastoje. Na aerodromu u Nuernbergu jedan avion kompanije Air Berlin iskliznuo je s piste i završio u snijegu.

U najvećoj njemačkoj zračnoj luci, u Frankfurtu na Majni, do popodneva je otkazano više od 200 letova. Njemačka vlada upozorila je opskrbljivače električnom energijom na obavezu priprema na vremenske nepogode kako ne bi bilo prekida u dostavi električnom energijom. Godine 2005. čitavi dijelovi zapadne Njemačke danima su usred zime bili bez opskrbe električnom energijom jer su na nekoliko mjesta dalekovodi popustili pod težinom snijega nakon čega su političari energetske kompanije optužili za nedovoljno investiranje u infrastrukturu.